Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007

Bienvenido a Cuba!


Τι κι αν μπήκαμε σε νέα χιλιετία, τα χρόνια που περνούν, ο κόσμος που "προοδεύει", φαίνεται πως δεν είναι από μόνα τους ικανά να εξαλείψουν τα σκοτεινά κατάλοιπα του παρελθόντος, κληροδοτημένα από γενιές φτωχότερες και λιγότερο μορφωμένες, κληρονομημένα από μια γενιά που παρά τις ανέσεις και τις ευκαιρίες της, τα συντηρεί σε κατάσταση σχεδόν αρίστη. Έστω άθελά της. 'Η με μια ανομολόγητη ενοχή. Δεν έχει σημασία.
Ο λόγος για τους διάφορους τύπους πατερναλισμών που είναι ακόμα παρόντες σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά σε κάθε χτύπο του δείκτη των δευτερολέπτων. "Ξέρουμε τι είναι καλό για σένα και θα σε βοηθήσουμε να το πετύχεις. Αν χρειαστεί, θα σε αναγκάσουμε κιόλας". Πατερναλισμός παλαιού τύπου. Ποιός είπε πως έχει εκλείψει; Ρίχνοντας γρήγορες ματιές στο ιστολόγιο της Yoani Sanchez αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που θέλει να αναπνεύσει καθαρό αέρα να ζει υπό ένα καθεστώς απαγορεύσεων, περιορισμών, ενοχοποιήσεων της ίδιας της ελεύθερης σκέψης και του δικαιώματος επιλογής. Όλα στο όνομα της "Μεγάλης Επανάστασης" που κανείς δεν ξέρει ποιό ακριβώς είναι το νόημα της σήμερα, που όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ή είναι έτοιμοι να παραδεχτούν πως κάπου, κάπως, κάποτε χάθηκε στο δρόμο προς τον πολυπόθητο (από πόσους;) μετασχηματισμό. Κι όμως στην σημερινή Κούβα η μεγάλη ιδέα του κομμουνιστικού μετασχηματισμού εξακολουθεί να υπάρχει, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος όμως αν πλέον σαγηνεύει ή παγιδεύει τους κατοίκους του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, εξακολουθεί να κυριαρχεί στην κοινωνική, οικονομική ακόμα και στην πολιτιστική ζωή των σημερινών κατοίκων της Κούβας. Βάλτε για μια στιγμή τον εαυτό σας στη θέση της Yoani Sanchez που ζει και εργάζεται στην Αβάνα. Μαθαίνετε πως ξεκινά μια έκθεση βιβλίου σε κάποιο σημείο της πόλης, όπως ακριβώς αυτές που διοργανόνωνται κάθε τόσο στην Αθήνα. Ξεκινάτε να πάτε, όμως καθώς κάνετε βόλτες μπροστά από τους πάγκους με τα βιβλία διαπιστώνετε πως κάποιοι είναι απόντες. Όχι από το αναγνωστικό κοινό που χαζεύει τους τίτλους και ρωτά τις τιμές, αλλά από τους συγγραφείς. Έκπληξη ή αναμενόμενο για μια κοινωνία οργανωμένη όπως αυτή της Κούβας; Έκπληξη ή αναμενόμενο για εμάς τους υπόλοιπους; Τα βιβλία των συγγραφέων που προτιμά δεν έχουν θέση στην έκθεση βιβλίου. Κάποιοι τα έκοψαν από τις λίστες χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Είπαμε, ξέρουν ποιό είναι το καλό μας και μας βοηθούν να το επιτύχουμε. Ευτυχώς όμως όταν η Yoani γυρίσει στο διαμέρισμά της, θα βρει όλους τους αγαπημένους της λογοτέχνες να την περιμένουν στα ράφια της βιβλιοθήκης της. Και θα με τη βοήθεια του διαδικτύου θα μοιραστεί τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες της ζώντας μέσα σε ένα καθεστώς που η ίδια δεν διάλεξε, ούτε ζήτησε ποτέ κανείς τη γνώμη της για αυτό και φυσικά κανείς δεν θα την αφήσει να εκφραστεί ελεύθερα. Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη ανάρτηση στο e-rooster, η Yoani αναγκάζεται να προσποιείται μέσα στην ίδια της τη χώρα πως είναι γερμανίδα τουρίστρια προκειμένου να μπορεί να συντηρεί το ιστολόγιό της, ενώ πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκει στους χώρους ενός ξενοδοχείου που έχει ελεύθερο internet για τους τουρίστες. Οι υπόλοιποι κουβανοί είναι "ελεύθεροι" να σερφάρουν σε κουβανικές μόνο ιστοσελίδες από υπολογιστές που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα ταχυδρομικά καταστήματα. Η εικόνα όμως που πρέπει να αποκομίζει ο επισκέπτης της Κούβας για τη χώρα πρέπει να είναι καλή και υποστηρικτική των άνωθεν σχεδιασμών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων που βιώνουν στο πετσί τους την "επανάσταση" επισκεφθείτε το ιστολόγιο της Yoani Sanchez, Generation Y, κάνοντας κλικ στον σχετικό σύνδεσμο στο τέλος αυτής της σελίδας. Για να μπείτε πιο πολύ στο κλίμα, πιείτε και λίγο Havana Club, την ψυχή της Κούβας. Κοστίζει όμως τόσο ακριβά που το πορτοφόλι του μέσου κουβανού δεν μπορεί να την αντέξει. Ένα απο τα διασημότερα προϊόντα της χώρας απευθύνεται αποκλειστικά στους ξένους επισκέπτες. Το αναγράφει άλλωστε και στην ετικέτα του: Bienvenido a Cuba (καλωσήρθατε στην Κούβα)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου