Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007

Οι Συνένοχοι

Δεν υπήρχε περίπτωση η στρατιωτική στολή και το καθημερινό ξύρισμα να με αποκόψουν από συνήθειες όπως το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Οι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο ξεφύλλισαν μπρος στα μάτια μου το βιβλίο του Γιώργου Ξένου "Οι Συνένοχοι" που είναι ουσιαστικά η πρώτη του και πολύ πετυχημένη προσπάθεια στο δύσκολο χώρο του μυθιστορήματος.
Το βιβλίο πραγματεύεται τις έννοιες της ταυτότητας και της ετερότητας μέσα από έναν μυθοπλαστικά καθηλωτικό τρόπο, καλώντας μας να γνωρίζουμε, περισσότερο από όλους τους άλλους, την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, την Ισμήνη, μια γυναίκα ώριμη, δυναμική, επιτυχημένη, πλην όμως μπερδεμένη από το γεμάτο σκιές παρελθόν της και το σύνολο των ετεροτήτων που σχεδόν πάντα βασανιστικά και συνομωτικά συνθέτουν την ταυτότητά της χθες και σήμερα. Ωθούμενη από δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει θα έρθει αναπόφευκτα αντιμέτωπη με το παρελθόν, στην ύστατη και υπέρτατη προσπάθειά της να αναπνεύσει τον αέρα της λύτρωσης και της απενοχοποίησης. Το σήμερα και το χθες συγκρούονται με τρόπο γλαφυρό και συνειρμικό στις 309 σελίδες του βιβλίου.
Συνεπώς οι ''Συνένοχοι" είναι αναμφισβήτητα μια πολύ καλή προσθήκη στο μενού των απανταχού βιβλιοφάγων. Αξίζει επίσης τον κόπο να παρευρεθούμε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, στις 23 του Νοέμβρη, μέρα Παρασκευή, ώρα 8:00 μμ, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" στην οδό Σταδίου 24, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας Γιώργος Ξένος, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος καθώς και η δικηγόρος - δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη. Πέρα όμως από το γεγονός πως θα είναι ασφαλώς μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά, υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι για τους οποίους αξίζει να δώσει κανείς το παρόν. Ο πρώτος είναι πως στην παρουσίαση θα παρευρεθω κι εγώ. Όσο για το δεύτερο; Η είσοδος θα είναι ελεύθερη...
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Γιώργου Ξένου, επισκεφθείτε το link "Λογοτεχνικά Νέα" στο τέλος του ιστολογίου μου.

1 σχόλιο: