Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Ελευθερία ή Έλλειμα


Με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, είναι πιθανό (και λογικό) σε μερικά χρόνια από τώρα ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας να λάβει άλλο περιεχόμενο.
Αντί για τη Μπουμπουλίνα και τον Νικηταρά, θα αναφερόμαστε στη Μέρκελ και τον Τρισέ οι οποίοι θα περάσουν στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ως μεγάλοι φιλέλληνες - όπως ο Λόρδος Μπάιρον.

Φυσικά τα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος θα έχουν εκτενείς αναφορές και στα μπαρουτοκαπνισμένα πρωτοπαλίκαρα του καπετάν' Γιώργη Παπανδρέου που έδωσαν τεράστιο αγώνα για να αποτινάξουμε τα δεσμά του δημοσιονομικού χρέους και να ζήσουμε λεύτεροι γιατί όπως δήλωσε κι ο οπλαρχηγός Γιώργης (παραφράζοντας τον Κολοκοτρώνη) "ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω".

Επίσης, όπως συνέβη και το 1821, η στάση της επίσημης Εκκλησίας είναι διστακτική απέναντι στην επανάσταση καθώς δεν θέλει για μια ακόμα φορά να χάσει τα κεκτημένα της - τρανή απόδειξη το γεγονός πως οι ιεράρχες προβάλλουν έντονες αντιδράσεις στην πρόταση για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που θα είχε μεγάλη συμβολή στον αγώνα.

Επομένως, δεν πρέπει να αποκλείουμε το γεγονός πως σε 50-70 χρόνια (ή και λιγότερο) οι σημαίες στις παρελάσεις δεν θα είναι οι ελληνικές, αλλά αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα παιδάκια στα δημοτικά θα διαβάζουν ποιηματάκια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μείωση των spreads.

2 σχόλια:

  1. Ωραία τα λες ian. Παρακολουθώ τους σχολιασμούς σου με ιδιέταιρο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. thank you Alexandre, ta comments sou einai parapano apo euprosdekta..

    ΑπάντησηΔιαγραφή