Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Ελλάς η επιστημοσύνη σου!!!


Μετά τη δολοφονία των 2 αστυνομικών (αλλά και πολλών άλλων δολοφονιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια), άρχισαν τα γνωστά δακρύβρεχτα δελτία ειδήσεων, οι ανακοινώσεις των κομμάτων, οι τηλε-αναλύσεις, οι μη-θέσεις του Λαζόπουλου και όλο αυτό το συφερτό της παπαρολογίας που θεριεύει μετά από κάθε σημαντικό γεγονός. Ο pitsirikos τα περιγράφει με πολύ γλαφυρό και εύστοχο τρόπο σε μια πρόσφατη ανάρτησή του με τίτλο "Κλέφτες και Αστυνόμοι".
Βέβαια στο τέλος του κειμένου αναφέρει (πολύ σωστά) ότι αντί να ακούμε τα δελτία ειδήσεων, καλύτερα θα ήταν να βγάλουμε το σκασμό και να ακούσουμε τους έξοχους κοινωνιολόγους και εγκληματολόγους που υπάρχουν στη χώρα. Συμφωνώ, όπως και αρκετοί φίλοι μου από ότι είδα. Είναι καλύτερο να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν 5-6 καθηγητές κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας, παρά οι ρεπόρτερ των τηλεοπτικών σταθμών.
Όμως εδώ ακριβώς  προκύπτει το τεράστιο θέμα της διάκρισης και της προκατάληψης: Γιατί ως κοινωνία να βγάζουμε το σκασμό μόνο όταν μιλάνε οι εγκληματολόγοι και οι κοινωνιολόγοι, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούμε τους οικονομολόγους ως "παπαγαλάκια του καπιταλισμού" και τους ιστορικούς ως "ανθέλληνες";

3 σχόλια:

 1. έχει μια βάση εν μέρει η απορία σου αλλά σκέψου πόσες φορές παπαγάλισαν οι εγκληματολόγοι κ κοινωνιολόγοι για να τσουβαλιαστούν κ αυτοί στην ίδια κατηγορία; δε λέω να κάνουμε "τουμπεκί" αλλά ας ακούσουμε πρώτα τι θα πούνε. Τους δίνουμε το λόγο, ακούμε κ απαντάμε. Οι παπαγάλοι κ δημοσιογράφοι καταρχήν λένε μαλακίες κ κανένα καλούτσικο κάπου κάπου κ κατά δεύτερο το λόγο τον άρπαξαν, τον καταχράστηκαν, δε μας ρωτάνε κ δε μας δίνουν κ περιθώριο απάντησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φυσικά και ΠΡΕΠΕΙ να ακούσουμε τους κοινωνιολόγους και τους εγκληματολόγους - αυτό που με ενοχλεί (και σε αυτό το πνεύμα κινούνται αρκετές από τις αναρτήσεις μου) είναι ο αυτισμός που έχουμε ως κοινωνία, σαν τα σκυλιά του Pavlov ένα πράγμα..
  Επίσης, δεν ξέρω πως έκρινε ο pitsirikos ότι οι εγκληματολόγοι και οι κοινωνιολόγοι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικοί - έχω μια επιφύλαξη για αυτό. Αλλά ακόμα κι έτσι, πρέπει να ακούσουμε τεκμηριωμένες απόψεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και όχι να μασάμε τις οικονομικές αναλύσεις του Πρετεντέρη και τα εγκληματολογικά πορίσματα του Σόμπολου...

  ΥΓ: Αρκεί οι επιστημονικές αναλύσεις να παραμένουν σε αυστηρά επιστημονικό επίπεδο... ουκ ολίγοι καθηγητάδες έχουν πολιτικές επιδιώξεις απ' όσο ξέρουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται συνάδελφε. Άρον τα παλύχρωμα φτερά σου και περιπάτει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή