Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Το σοβαρό post της ημέρας
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης ύστερα από τη μακράς διάρκειας μεταπολιτευτική στασιμότητα. Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα από τότε που Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μας ανακοίνωσαν ότι το ελληνικό party των δανεικών έλαβε τέλος, πολλοί άρχισαν να καταλαβαίνουν πως αυτό που συντηρούσαμε τόσα χρόνια ήταν το τελευταίο σοβιετικού τύπου κράτος στη Γηραιά Ήπειρο, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεκαετίες μετά τον εμφύλιο και τη Βάρκιζα.

Παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, τα μεσογειακά προγράμματα, τα πακέτα Ντελόρ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα ΕΣΠΑ, ο φθηνός δανεισμός λόγω συμμετοχής στο κοινό νόμισμα (έστω και με μαγειρεμένα μακροοικονομικά στοιχεία, εξαπατήσαμε όσους ήθελαν να εξαπατηθούν), μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα ικανοποιούσε τα μεταπολεμικά και μεταδικτατορικά μας απωθημένα: ένα κράτος-πατερούλη που να μοιράζει λεφτά σε όλους και να είναι ελαστικό ως προς την τήρηση των νόμων.

Τώρα όμως ξεκινά μια διαδικασία μετάβασης. Τόσα χρόνια ζούσαμε σε μια ιδιότυπη οικονομία σοβιετικού τύπου η οποία συντηρούσε έναν κρατικοδίαιτο πελατειακό αναρχοκαπιταλισμό. Ποτέ δεν υιοθετήθηκαν φιλελεύθερες πολιτικές, ποτέ δεν υπήρξε χώρος και ανοχή για πραγματική δημοκρατία και υγιή, ελεύθερο ανταγωνισμό, ποτέ δεν υπήρξε οριζόντια δικαιοσύνη. Οι εκλογές αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα αυτής της μεταβατικής διαδικασίας. Θα είναι προς μια φιλελεύθερη κατεύθυνση έτσι ώστε να πλησιάσουμε τα υπόλοιπα κράτη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, ή μήπως θα επιλέξουμε περισσότερο σοβιετισμό και πλήρη διεθνή απομόνωση;

Φυσικά σε κάθε επώδυνη διαδικασία μετάβασης, οι ακραίες φωνές δημιουργούν θόρυβο και ακούγονται επειδή ακριβώς το επιχειρούμενο "ξεβόλεμα" που προωθείται ενοχλεί τους αραχτούς μέχρι τώρα νεοέλληνες. Φασιστικά στοιχεία και νοσταλγοί του ναζισμού αξιώνουν την είσοδο τους στη Βουλή, ψευτοπατριωτικά ξενοφοβικά κόμματα ξεπηδούν μέσα από τα σπλάχνα των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων και κρατάνε τα λάβαρα της "αντίστασης". Αριστερά γκρουπούσκουλα ζητούν συσπείρωση και προτείνουν για επόμενο πρωθυπουργό την επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία εξυμνεί τον Σταλινισμό και στέλνει τα συλλυπητήριά της στην κηδεία του βορειοκορεάτη δικτάτορα. Και όλοι αυτοί φαίνεται να πείθουν ικανή μερίδα του εκλογικού σώματος.

Μέσα σε όλα αυτά, οι σοβαρές, ψύχραιμες και λογικές φωνές χάνονται. Αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία. Το μέτωπο της γελοιότητας φαίνεται να κερδίζει την αυτοδυναμία στις εκλογές με χαρακτηριστική άνεση. Επομένως, φαίνεται πως ο Ελληνικός λαός έχει κάνει την επιλογή του όσον αφορά την κατεύθυνση της μετάβασης. Το μόνο που απομένει, είναι να ελπίζουμε σε ευχάριστες εκπλήξεις. Καληνύχτα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου