Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Ο τίτλος της ημέρας


Στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που η κρατική της τηλεόραση με τα μηδενικά ποσοστά τηλεθέασης έχει περισσότερους υπαλλήλους από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, η μαχόμενη ελληνική δημοσιογραφία έκανε πάλι το θαύμα της. Όποιος μπήκε σήμερα σε ειδησεογραφικά sites να "ενημερωθεί", διάβασε έκπληκτος τον τίτλο "Πρωτιά στη φοροδιαφυγή για τους Έλληνες βουλευτές":
Κάπου εκεί ξύπνησε το ανήμερο θεριό που κρύβεται μέσα στον κάθε Έλληνα: Πόσες καφενειακές συζητήσεις, πόσοι επιστήμονες της πλατείας, πόσοι αγανακτισμένοι,  πόσα αυθαίρετα και αστήρικτα συμπεράσματα ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ στην ανάγνωση αυτού του τίτλου... "Οι πολιτικοί τα φάγανε!!!", "τόσα χρόνια μας έπιναν το αίμα και τώρα τα μαζεύουν από μας", "σας τα 'λεγα εγώ", "κρεμάλες στο Σύνταγμα πρέπει να στήσουμε" και διάφορες τέτοιες σκέψεις που διατυπώνονται εξαιρετικά εύκολα και φωναχτά τα τελευταία 2-3 χρόνια, επιβεβαιώθηκαν χαρίζοντας μια μικρή ηδονή σε κάθε αναγνώστη του συγκεκριμένου τίτλου. Ήταν μάλιστα τόσο πιασάρικος που με έπεισε να διαβάσω και το κυρίως κείμενο του άρθρου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Σε περίπου 28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φοροδιαφυγή στην χώρα, λίγο πριν η ελληνική οικονομία πάρει την κάτω βόλτα, με βασικούς πρωταγωνιστές τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζει η πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη των Ν. Αρταβάνη και της Μαργ. Τσούτσουρα από αμερικανικά πανεπιστήμια.
Η μελέτη βασίζεται στην ιδέα σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επίπεδα δανεισμού τους στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Χρησιμοποιεί δε τα στοιχεία από τα δάνεια για να προσεγγίσει τη φοροδιαφυγή, ενώ καταλήγει και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται με το γεγονός ότι η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή.
Πρόκειται δηλαδή για γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές, συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους."

Προσωπικά δεν κατάλαβα ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή (χωρίς καμία διάθεση υπεράσπισής τους). Αυτό που κατάλαβα είναι ότι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί-επιστημονικοί κλάδοι είναι βασικοί πρωταγωνιστές και υπεύθυνοι για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού τόσα χρόνια αντί να αποδίδουν το ΦΠΑ, τον έβαζαν στην τσέπη τους. Και οι πιο "επιτυχημένοι" από δαύτους, έγιναν στη συνέχεια βουλευτές εκπροσωπώντας τους κλέφτες συναδέλφους τους. Οι οποίοι συνέχισαν να ασκούν το ελεύθερο (κατ' όνομα μόνο) επάγγελμά τους καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία και γνωρίζοντας την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. Τώρα τελευταία διαμαρτύρονται κιόλας για την κρίση, αλλά εννοείται πως συνεχίζουν να κλέβουν.

Και κάτι ακόμα: το 2009 η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έφτασε τα €28 δις. Σε μια δεκαετία ΜΟΝΟ, αυτό μας κάνει γύρω στα €300 δις, περίπου δηλαδή το σύνολο του χρέους του Ελληνικού "Κράτους". Και τώρα είστε έτοιμοι να αντιδράσετε δυναμικά στα μέτρα που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών για να εξοικονομήσει τα €13 δις, προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση.   

Μάθε να διαβάζεις Ελληναρά. Και κοιτάξου στον καθρέφτη: Αν αντέξεις την ασχήμια σου, υπάρχει ελπίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου